Unieke Manuka Factor (UMF®)

In tegenstelling tot wat veel bedrijven claimen, kunnen Unieke Manuka Factor (UMF®) waarden worden niet direct gemeten in het laboratorium, maar Unieke Manuka Factor (UMF®) waarden worden berekend uit de gemeten concentratie Methylglyoxal in de honing volgens de eisen van de opdrachtgever. De berekening is gebaseerd op de gepubliceerde gegevens (*) waarbij UMF en Methylglyoxal concentraties worden gemeten in een reeks van honing monsters.  Deze berekende waarden en testmethode zijn niet geaccrediteerd door IANZ en impliceren niet dat de honing wel of niet Manuka honing is. UMF waarden van minder dan 5 zijn een schatting op basis van extrapolatie van de relatie tussen Methylglyoxal en UMF.

De testmethode voor het meten Methylglyoxal (MGO) concentraties  is wel geaccrediteerd door IANZ.

Professor Peter Molan had al een sterk vermoeden over deze unieke werking welke hij UMF (Unique Manuka Factor) noemde en waarbij vergeleken werd met een bepaald percentage oplossing van phenol. UMF en NPA zijn dezelfde wijzes van testen. Dit noemde hij 5+, 10+, 15+, 20+ en 25+ en kwamen overeen met een de respectievelijke phenolpercentages van 5%, 10%, 15%, 20% en 25%. Deze testmethode bleek onnauwkeurig te zijn vanwege de vele foutmarges in de testresultaten. Echter hij en zijn team konden de werkzame verbinding destijds niet identificeren.

*Isolation by HPLC and characterisation of the bioactive fraction of New Zealand manuka (Leptospermum scoparium) honey. C. J. Adams, et al. Carbohydrate Research 343 (2008) 651-659. And, Corrigendum to ‘‘Isolation by HPLC and characterization of the bioactive fraction of New Zealand manuka (Leptospermum scoparium) honey” [Carbohydr. Res. 343 (2008) 651]. Carbohydrate Research 344 (2009) 2609. C. J. Adams, et al.

Professor Thomas Henle ontdekte deze unieke verbinding in 2006; Methylglyoxal.