Door de jaren heen is reeds veel baanbrekend wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de kwaliteiten en unieke eigenschappen van Manuka honing. Toonaangevende onderzoekers zoals Thomas Henle, Peter Molan, Keiji Terao en Robert Laheij hebben veel publicaties op hun naam staan. Daarnaast zijn er talloze studies verschenen over de samenstelling, bioactieve verbindingen en de rol van Methylglyoxal (MGO) in Manuka honing. Jaarlijks worden er tientallen nieuwe publicaties toegevoegd aan de internationale literatuur, waardoor Manuka honing tot de best onderzochte honingsoorten ter wereld behoort.

Onderzoek naar Manuka honing heeft plaatsgevonden in gerenommeerde instellingen, waaronder:

  • Technische Universiteit van Dresden (Duitsland) – ontdekking van MGO als sleutelstof (Henle, 2006).
  • Universiteit van Waikato (Nieuw-Zeeland) – pionierswerk van Prof. Peter Molan over de UMF®-methode.
  • Kobe Universiteit (Japan) – onderzoek naar cyclodextrine en natuurlijke bioactieve verbindingen (Terao).
  • UCLA (Verenigde Staten) – klinisch en laboratoriumonderzoek naar de toepassingen van honing.
  • Universiteit van Auckland (Nieuw-Zeeland) – studies naar authenticiteit en kwaliteitsborging.
  • Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (Nederland) – onderzoek van Dr. Robert Laheij naar de toepassing van Manuka honing in maag- en darmonderzoek.

Wetenschappelijke referenties

Een overzicht van belangrijke publicaties die de eigenschappen van Manuka honing en Methylglyoxal (MGO) beschrijven:

  • Atrott, J., & Henle, T. (2009). Methylglyoxal in Manuka honing – correlatie met UMF en antiba….. eigenschappen. Deutsche Lebensmittel-Rundschau, 105, 449–452.
  • Molan, P.C. (1992). The antiba….. activiteit van honing. 1. De aard van de antiba….. eigenschappen. Bee World, 73(1), 5–28.
  • Molan, P.C. (1992). The antiba….. activiteit van honing. 2. Variatie in de potentie van de antiba….. eigenschappen. Bee World, 73(2), 59–76.
  • Adams, C.J., Boult, C.H., Deadman, B.J., Farr, J.M., Grainger, M.N.C., Manley-Harris, M., & Snow, M.J. (2008). Isolatie door HPLC en karakterisering van de antiba….. fractie van Nieuw-Zeelandse Manukahoning (Leptospermum scoparium). Carbohydrate Research, 343, 651–659.
  • Blair, S.E., Cokcetin, N.N., Harry, E.J., & Carter, D.A. (2009). De ongebruikelijke antiba….. werking van medische Leptospermum honing. European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases, 28(10), 1199–1206.
  • Irish, J., Blair, S., & Carter, D.A. (2011). Antiba….. eigenschappen van honing uit Australië en Nieuw-Zeeland. PLoS ONE, 6(3), e18229.
  • Kwakman, P.H.S., & Zaat, S.A.J. (2012). Antiba….. eigenschappen van honing. IUBMB Life, 64(1), 48–55.
  • Carter, D.A., Blair, S.E., Cokcetin, N.N., Bouzo, D., Brooks, P., Schothauer, R., & Harry, E.J. (2016). Therapeutische Manukahoning: retrospectief en toekomstperspectief op antiba….. eigenschappen. International Journal of Antimicrobial Agents, 48(2), 137–145.
  • Cooper, R.A., Jenkins, L., Henriques, A.F.M., Duggan, R.S., & Burton, N.F. (2010). Vrijgave van laagmoleculaire verbindingen uit honing en hun mogelijke rol in antiba….. activiteit. Letters in Applied Microbiology, 50(4), 283–289.
  • Stephen, A., & Molan, P.C. (2000). Effecten van honing op fysiologische en microbieel gerelateerde processen. Food Chemistry, 71(1), 77–81.
  • Cokcetin, N.N., Pappalardo, M., Campbell, L.T., Brooks, P., Carter, D.A., & Harry, E.J. (2016). Manuka honing: een uniek model voor het bestuderen van bioactieve stoffen en antiba….. activiteit. Frontiers in Microbiology, 7, 569.

Deze referenties tonen aan dat Manuka honing een van de meest onderzochte honingsoorten ter wereld is. Het onderzoek bevestigt de nauwe relatie tussen de aanwezigheid van Methylglyoxal (MGO) en de bijzondere bioactieve eigenschappen die Manuka honing onderscheiden van andere honingsoorten.