“Het testen op Methylglyoxal is een duidelijke en ondubbelzinnige wijze om consumenten te laten weten dat de hoge bio-activiteit van deze honing echt, speciaal en uitsluitend van toepassing is op de MGO Manuka Honing.”
Professor Peter Molan – ontdekker UMF  – Universiteit van Waikato (Nieuw Zeeland)

Professor Peter Molan, was tot 2015 verbonden aan de Universiteit van Waikato, alwaar hij sinds 1985 samen met zijn team van de Waikato Honey Research Unit de bijzondere werking van Manuka Honing bestuurdeerde.

Het baanbrekende werk welke hij publiceerde resulteerde in talloze wetenschappelijke publicaties, met name over de bijzondere werking van Manuka Honing; vooral op medisch vlak.

Professor Peter Molan’s publicaties waren met name gericht op diverse lichamelijke aandoeningen, lichaamsvreemde bacteriën en de behandeling van wonden met Manuka Honing.

Professor Peter Molan had al een sterk vermoeden over deze werking welke hij UMF (Unique Manuka Factor) noemde en waarbij vergeleken werd met een bepaald percentage oplossing van phenol. UMF en NPA zijn dezelfde wijzes van testen. Dit noemde hij 5+, 10+, 15+, 20+ en 25+ en kwamen overeen met een de respectievelijke phenolpercentages van 5%, 10%, 15%, 20% en 25%. Deze testmethode bleek onnauwkeurig te zijn vanwege de vele foutmarges in de testresultaten. Echter hij en zijn team konden de werkzame verbinding destijds niet identificeren.

Unieke Manuka Factor (UMF®) waarden worden niet direct gemeten in het laboratorium, maar Unieke Manuka Factor (UMF®) waarden worden berekend uit de gemeten concentratie Methylglyoxal in de honing volgens de eisen van de opdrachtgever. De berekening is gebaseerd op de gepubliceerde gegevens (*) waarbij UMF en Methylglyoxal concentraties worden gemeten in een reeks van honing monsters.  Deze berekende waarden en testmethode zijn niet geaccrediteerd door IANZ en impliceren niet dat de honing wel of niet Manuka honing is. UMF waarden van minder dan 5 zijn een schatting op basis van extrapolatie van de relatie tussen Methylglyoxal en UMF.

Het testmethode voor het meten Methylglyoxal concentraties  is wel geaccrediteerd door IANZ.

*Isolation by HPLC and characterisation of the anti****** active fraction of New Zealand manuka (Leptospermum scoparium) honey. C. J. Adams, et al. Carbohydrate Research 343 (2008) 651-659. And, Corrigendum to ‘‘Isolation by HPLC and characterization of the anti******* active fraction of New Zealand manuka (Leptospermum scoparium) honey” [Carbohydr. Res.
343 (2008) 651]. Carbohydrate Research 344 (2009) 2609. C. J. Adams, et al.

Sinds 2008 werkte Professor Peter Molan nauw samen met Professor Thomas Henle en ondersteunde zijn bevindingen van zijn collega ten volste. Methylglyoxal was dé verbinding naar waar Professor Peter Molan zijn hele leven op zoek naar was geweest. Professor Peter Molan overleed in September 2015.

Professor Thomas Henle ontdekte deze hoogwaardige verbinding in 2006; Methylglyoxal.